Peygamberimiz ‘Ey İnsanlar! Tedavi olunuz! çünkü yüce Allah şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır.’(25) Buyurmuşlardır.

TIBBI  NEBEVİ

Tıbbı Nebevi ‘ye göre hastalık kişinin günahlarının ortadan kalkmasını sağlar, gelecek için bir ders veya öğüt verir. İnsan Allah’ tan sağlık ve afiyet istemelidir. Eğer kaderinde hastalık varsa buna da rıza göstermeli ve sabretmelidir.

‘ Hastalık, günahkarlar için bir ceza; günahlardan tövbe edenler için bir temizlik; temizler için ise derecelerinin yükselmesidir.’(19)

Hastalığın Sebepleri :

‘ Öfke , sıkıntı , keder ve utangaçlık , aşırı sıcak ve soğuk, yanlış beslenmek , kazalar , yaşlılık vücudun hasta olmasının sebeplerindendir.’(20)

Sıkıntılar ve zorluklar gibi hastalıklarında aslında insanı sınamakta olan ve verdiği tepkileri ölçmeye yarayan önemli bir faktör olduğu düşünülür. Hastalıklara karşı dayanma gücü ve onları kabullenerek onlarla da mutlu yaşanılabileceğini ifade eder.

‘Hastalandığım zaman bana şifa veren O dur.’(21) Ayetinde de belirtildiği gibi şifanın Allah tarafından verildiği ifade edilir. Aynı şekilde bir çok hastalıkların da yine bize özel hem uyarı ve hem de yaşadığımız ve düşündüğümüz negatif enerjilerin ortadan kalkmasını sağlayan muhteşem yardımcılar olarak değerlendirilir. Bir hadiste peygamberimiz ‘Allah kime hayır murat ederse ona musibet verir.’(22) Buyurmuşlardır. Bu hadisle yaklaşımın farklılığı belirginleşmektedir.

Peygamberimiz bir hadislerinde ‘Şüphesiz ki Allah katında bir insana yüksek derece verildiğinde , insan bu dereceye ameli ile ( yaptığı iyi işlerle ) ulaşmaya hak kazanamazsa ; yüce Allah o kimsenin vücudunda , malında yada çocuğunda bir bela meydana getirir. Sonra bu belalara karşı o insanda sabır yaratır ve nihayet böylece katında verilen yüksek dereceye ulaştırır.’(23) Buyrulmuştur.

Peygamberimiz ‘Mümin kimse hasta olduğu zaman , demirin pasını maden eritme ocağının giderdiği gibi , yüce Allah onun günah kirlerini giderip temizler.’(24) Buyurarak yaşanılan hastalığın aslında bir çok açıdan farklı kazanım ve fırsatları da sunduğunu ifade etmektedir.

Ticari kaygılar aynı ön planda tutulmayarak adil olunduğunda mutlaka herkesin kendisi ve bir başkası için gerekli olan tedavi yöntemini bulabileceğine inanıyorum.

Hazırlayan: Cengiz KARA cengizkara1971@mynet.com