SSPE KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER

14 mart 2009 tarihinde TRT 2 de Arzuhal programı SSPE konusunu gündeme getirdi. Yapılan kurgulama SSPE ‘ li çocukları olan annelerin çaresizliğini ve benzer yakınmalarını yakın plan çekimleri ile defalarca ,programın tümünü kapsayacak şekilde göstermekten ibaret kaldı.Televizyon bilinçli yapılan programlarla en iyi bilgilendirme ve eğitim aracı olmalıdır. SSPE konusunda bilinmesi gereken çok önemli bilgiler ve veriler olmasına karşın bunları tamamen göz ardı eden bir program kurgulanmış olduğunu ve bunların düzeltilmesi gereğine inanıyorum.

SSPE hastalarını yakından izleyen kayıt merkezlerinin vardığı sonuçları özetlersek:

1)   SSPE kızamık virüsünün insan vücudunda 8-10 yıl gibi uzun bir süre  kaldıktan sonra bilinmeyen bir şekilde beyin hücrelerine girerek hastalık yapmasıdır.

2)   Kızamık aşısını bütün topluma başarı ile ve etkili bir biçimde uygulayan ülkelerde SSPE hastalığı görülmemektedir.

3)   Kızamık aşısı kesinlikle SSPE hastalığına neden olmaz ( aşılar ülkemizde bazı yörelerde yanlış olarak düşünüldüğü gibi kısırlık v.b. olaylara yol açmaz)

5)   Kızamık aşısı yapıldığı halde SSPE’ye yakalanan çocukların kızamık mikrobunun aşılanmadan önce aldıkları kabul edilir.

6)   Hastalığın görülme sıklığı toplumun yaşam koşullarına bağlı olmak üzere yüz binde 0.2 ile 40 arasına değişmektedir. İstanbul da hastalığın görülme sıklığı 2006 yılında milyonda iki olarak bildirilmiştir.

7)     Kızamık bir çocukluk hastalığıdır. SSPE kızamığa iki yaşın altında yakalanan erkek çocuklarında daha sık olmak üzere ve geç yaşta kızamık geçirenlerden on sekiz defa daha fazla hastalığa yakalanma şansları vardır.

8)     SSPE hastalığının başlangıç bulguları birçok hastalıkla karışabildiğinden tanı bazen gecikebilir. Türkiye de diğer ülkelere oranla daha sık rastlanması ve yıllardır eğitim programlarının uygulamaya konmuş olması nedeniyle diğer ülkelere oranla daha çabuk tanı konabilmektedir

9)   SSPE’nin kesin tanı yöntemi beyin omur ilik sıvısında kızamığa karşı antikorların gösterilmesi ile yapılır. EEG tanıya yaklaştıran önemli bir erken tanı aracıdır.

10) SSPE tanısı konduktan sonra virüse karşı vücudun direncini arttırmak üzere uygulanabilecek değişik ve her zaman güncelleşmeye açık ilaçla tedavi yapılmaktadır. Destek tedavisi olarak beslenme, vücut bakımı ,fizik tedavi ,yoğun ilgi ve uyaranlar sayılabilir.Özellikle ailelere maddi manevi destek yanında psikolojik yaklaşım da tedavinin önemli bir boyutudur.

11) SSPE’nin her hasta için Sağlık Bakanlığı aracılığı ile kayıt tutulması ve kızamık aşısı programlarının her yıl gözden geçirilmesi gereklidir.

12) Üniversite ve eğitim hastanelerinde doktorlara yönelik eğitim programlarının güncelleştirilmesi ve araştırmaların devlet ve özel kuruluşlarca desteklenmesi hastalığın ortadan kaldırılması ve tedavinin başarısı için şarttır.

13) Dernekler kanalı ile ( örneğin SSPE derneği) toplumu özellikle kızamık aşısının önemi konusunda bilinçlendirmek kayıt konusunda yardımcı olmak, ailelere maddi ve manevi destek sağlamak en önemli görevimiz olmalıdır.

Özet olarak SSPE hastalığının NEDENİ , KORUNMA YÖNTEMLERİ, KESİN TANI YÖNTEMİ, DESTEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ bilinmektedir. Umut ediyoruz ki kısa bir gelecekte DAHA ETKİLİ  TEDAVİ YÖNTEMLERİ geliştirilecektir. Bunları sağlayabilmek için TELEVİZYON gibi önemli bir iletişim aracını da bilinçli ve doğru olarak kullanabilmeliyiz.

Prof. Dr. Kalbiye Yalaz

-  -  - şehirler arası nakliyat        plaket -  - promosyon şapka  - -    eşya depolama

kayan yazı  Didimde Villa        otomatik pergola   pergola imalat  pergola sistemleri  Bölme Duvar